Prijs zonnepanelen 2023: Vergelijk offertes + kosten (2023)

De prijs van zonnepanelen is gunstiger dan ooit en het rendement overtreft elke spaarrente. Het blijft dus een slimme investering die je op termijn zonder twijfel terugverdient. Maar hoeveel kosten zonnepanelen? Welke factoren beïnvloeden de zonnepanelen prijs? Hoeveel kan je besparen? … Ontdek alles in dit artikel.

Ga snel naar:
Gemiddelde kosten zonnepanelen
Voorbeelden kosten en opbrengst
Hoeveel kan je besparen?
Welke factoren beïnvloeden de prijs?
Subsidies en financiële voordelen

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld in 2023?

De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld € 1,4 tot € 2,5 per Wp. Wp is het energievermogen dat een zonnepaneel opwekt door zonlicht om te zetten. Deze prijs zegt niet zoveel. Interessanter is de kostprijs van een volledige zonnepanelen installatie. Reken op gemiddeld € 4.100 tot € 14.500 (incl. installatie, excl. btw) of meer. De precieze kosten voor zonnepanelen hangen af van het type installatie (vermogen, aantal zonnepanelen, …), dat op zijn beurt afhankelijk is van je situatie (verbruik, aantal personen, …).

Benieuwd naar de exacte prijs voor zonnepanelen op maat van jouw situatie? Ontvang gratis offertes.

De zonnepanelen prijzen zijn de afgelopen jaren steeds verder gedaald. Als gevolg van stijgende transport- en grondstofprijzen zijn de kosten voor zonnepanelen ondertussen echter weer gestegen. Verwacht wordt dat die prijsstijging zich nog even zal verderzetten. Zonnepanelen kopen doe je dus beter nu dan later:

Zonnepanelen blijven een interessante investering die je sowieso terugverdient. Zeker als je kijkt naar de hoge energieprijzen. Zonnepanelen (zeker met thuisbatterij) zijn dé manier om onafhankelijker te worden van energieleveranciers. Bovendien geniet je met de huidige generatie zonnepanelen van een hoger rendement en langere levensduur. Ook kan je aanspraak maken op financiële voordelen om je investering nog interessanter te maken.

Benieuwd naar een offerte op maat? Vergelijk vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

Voorbeeld: zonnepanelen kosten en opbrengsten

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw project? In de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde zonnepanelen kosten en opbrengsten. In de prijs zijn de zonnepanelen, de omvormer en de installatie inbegrepen.

(Video) FABELS waarmee zonnepanelen verkopers jou proberen te overtuigen

Aantal personen Gemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (400 Wp) Prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
1 2.500 kWh 7 € 4.100 à 7.300
2 3.000 kWh 9 € 5.000 à 8.800
3 3.500 kWh 10 € 5.600 à 10.200
4 4.000 kWh 12 € 6.600 à 11.700
5 4.500 kWh 13 € 7.500 à 13.000
6 5.000 kWh 15 € 8.200 à 14.500

Voorbeeld voor een gemiddeld gezin van 4 personen:

Op dit moment betaal je gemiddeld € 6.600 à 11.700 (incl. materiaal en installatie, excl. btw) voor 12 zonnepanelen waarmee je het verbruik van een gemiddeld huishouden (4.000 kWh) kan opwekken. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen 5 en 12 jaar. Als je weet dat zonnepanelen 25 tot 30 jaar meegaan, is de investering dus zeker het overwegen waard.

Let op: in bovenstaande tabel gaat het slechts om voorbeelden. Het vereiste aantal zonnepanelen is bv. afhankelijk van je verbruik en het vermogen van de panelen. Je moet bovendien rekening houden met de beschikbare plaats. De opbrengst van je zonnepanelen is dan weer afhankelijk van hun vermogen en de benutte capaciteit. Hoeveel je ermee kan besparen wordt ook sterk beïnvloed door de energieprijzen.

CONCLUSIE: verschillende factoren hebben een invloed op de specifieke zonnepanelen installatie die jij nodig hebt, wat die kost en hoeveel die kan opbrengen. Benieuwd naar de mogelijkheden en hoeveel zonnepanelen kosten voor jouw situatie? Ontvang gratis offertes van installateurs.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Zonder thuisbatterij kan je met zonnepanelen ongeveer 30% van je stroomverbruik dekken. Een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh per jaar kan dankzij zonnepanelen dus jaarlijks 1.200 kWh besparen. Wanneer we uitgaan van een stroomprijs van € 0,30 per kWh (kan variëren naargelang het moment), bespaar je jaarlijks € 360 met je zonnepanelen. Zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar, wat een totale besparing van € 9.000 betekent.

LET OP: kan je de opgewekte stroom niet direct gebruiken? Dan moet je een deel terug injecteren op het net. Door het verdwijnen van de salderingsregeling in Nederland en de komst van de digitale meter in België is dat minder interessant. Wil je zoveel mogelijk kunnen besparen met je zonnepanelen, dan moet je zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zelf verbruiken. Een thuisaccu is daarvoor de perfecte oplossing.

Met een thuisbatterij verhoog je je verbruik van zelf opgewekte stroom tot 70%. Dit betekent een jaarlijkse besparing van 2.800 kWh, of omgerekend € 840. Over een periode van 25 jaar bespaar je hiermee maar liefst € 21.000 uit.

(Video) Solar Panel Price in Pakistan 2023 | Best Solar Panels for Home | Solar Plate Cost | Free Energy

Hoe besparing met zonnepanelen vergroten?

Hoe kan je nog meer uit je investering halen en de besparing dankzij zonnepanelen vergroten? Enkele tips:

 • Zorg voor een correcte montage: zonnepanelen behalen een optimaal rendement wanneer je ze plaatst op een zuidgericht, schaduwvrij dak en wanneer ze in de juiste hellingsgraad liggen.
 • Kies voor zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding: laat je niet verleiden door te lage prijzen, maar kijk vooral naar de kwaliteit van je zonnepanelen. Zonnepanelen van A-kwaliteit gaan langer mee dan goedkope zonnepanelen en behalen een hoger rendement. Op lange termijn bespaar je dus meer met zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Maak je zonnepanelen regelmatig schoon: stof, mosvorming, vogeluitwerpselen, … beïnvloeden het rendement van de zonnepanelen. Om te genieten van een optimale opbrengst, laat je je zonnepanelen best jaarlijks reinigen.
 • Verhoog je zelfverbruik: de beste manier om nog meer te besparen dankzij zonnepanelen, is door je eigen verbruik te verhogen. Dit kan door bv. je wasmachine, vaatwasser en andere apparaten aan te zetten wanneer de zon schijnt. Een andere manier om je zelfverbruik te verhogen, is met een thuisaccu.

Welke factoren bepalen de zonnepanelen prijs?

 1. Monokristallijn zonnepanelen zijn doorgaans iets duurder dan de vroegere polykristallijn zonnepanelen (poly panelen worden niet meer verkocht). Hetzelfde geldt voor glas-glas zonnepanelen, vergeleken met folie-glas zonnepanelen. Ook de afwerking heeft een invloed op de zonnepanelen prijzen. Zo betaal je bv. meer voor zonnepanelen in een volledig zwarte uitvoering. Welk soort zonnepanelen je best kiest, hangt natuurlijk af van jouw specifieke noden en wensen.

 2. Er bestaan verschillende zonnepanelen merken: SunPower, Solarwatt, LONGi Solar, … De prijs maar ook de kwaliteit van zonnepanelen kan daarbij sterk verschillen van merk tot merk. Hét beste merk van zonnepanelen bestaat niet. De juiste keuze hangt af van jouw specifieke situatie en wensen.

 3. Het vermogen van je zonnepanelen installatie moet goed afgestemd zijn op je specifieke situatie en verbruik. Zo ben je zeker van een optimale werking en besparing. Voor een correcte berekening van het vereiste vermogen schakel je best een zonnepanelen installateur in. Deze weet precies met welke factoren hij rekening moet houden. Doorgaans geldt: hoe hoger het vermogen van de zonnepanelen installatie, hoe hoger de kostprijs.

 4. Zonnepanelen plaatsen vraagt kennis en ervaring. Je schakelt daarom best een ervaren zonnepanelen installateur in. Let op, de kosten om zonnepanelen te plaatsen kunnen verschillen afhankelijk van het type dak (het is bv. makkelijk om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak, maar er is wel meer materiaal voor nodig), de bereikbaarheid (bv. zonnepanelen plaatsen met een hoogtewerker kost meer), het aantal zonnepanelen, …

TIP: vraag offertes aan bij verschillende zonnepanelen installateurs. Zo krijg je niet alleen inzicht in de prijzen, maar kan je ook vergelijken welk merk, type, vermogen, … ze voorstellen voor de zonnepanelen installatie. Start je aanvraag hier.

Prijs zonnepanelen drukken met subsidies

Zowel in Nederland als België kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op zonnepanelen subsidies en andere financiële voordelen. Zo kan je de kostprijs van je zonnepanelen drukken en wordt de investering nog interessanter. Een overzicht:

(Video) NEW Solar Panel Produces Cheap Green Hydrogen at Home | BREAKTHROUGH!

Zonnepanelen subsidies in Nederland

 • Salderingsregeling: dankzij deze regeling kan je teveel opgewekte stroom voordelig terugleveren aan het net. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 wel afgebouwd.
 • Btw-nultarief: sinds 2023 geldt er een btw-nultarief om het administratief werk te verminderen. Je betaalt dus meteen 0% btw op je zonnepanelen waardoor je de btw achteraf niet meer moet terugvragen, zoals vroeger wel het geval was.
 • Energiebespaarlening: dankzij de Energiebespaarlening kan je bij het Nationaal Warmtefonds goedkoop lenen om energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen te financieren.
 • Lokale subsidies: sommige gemeentes of provincies voorzien zelf ook financiële steunmaatregelen voor verduurzaming. Informeer je hier dus zeker over bij je installateur of lokale overheid.
 • SDE-subsidie: voor bedrijven zijn er andere regelingen om de prijzen van zonnepanelen te drukken. Zo is er de SDE subsidie of investeringsaftrek. Lees er alles over op de pagina: subsidie zakelijk.

Zonnepanelen premies in België

 • Premie netbeheerder: via de netbeheerder Fluvius kan je een eenmalige premie krijgen als je zonnepanelen plaatst. Het premiebedrag is afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen installatie.
 • Mijn VerbouwLening: behoor je als particuliere eigenaar-bewoner tot de laagste of middelste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwPremie? Of ben je een particuliere verhuurder, niet-commerciële instelling, …? Dan kan je de aankoop van zonnepanelen financieren met de Mijn VerbouwLening. Het gaat om een goedkope lening van min. 1.250 euro tot max. 60.000 euro met een afbetalingstermijn van max. 25 jaar.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je voor de plaatsing van zonnepanelen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Let op, Sinds 1 april 2022 kan je ook voor zonnepanelen bij jonge woningen (< 2 jaar) genieten van deze maatregel. Deze maatregel heeft wel maar een looptijd van 2 jaar en eindigt op 31 december 2023.

Om aanspraak te kunnen maken op de bovenstaande financiële steunmaatregelen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een voorwaarde die vaak terugkomt is dat je de zonnepanelen laat plaatsen door een erkend installateur. Samenwerken met een vakman is hoe dan ook de beste keuze:

Hij kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en gericht adviseren over de beste keuze op maat van jouw wensen en noden. Bovendien verzekert hij je van een correcte plaatsing en kwalitatief resultaat. Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

FAQ: veelgestelde vragen over zonnepanelen kosten

 • Hoe zijn de kosten van zonnepanelen over de afgelopen jaren geëvolueerd?

  De kosten voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds verder in prijs gedaald. Als gevolg van de stijgende grondstof- en transportprijzen doet er zich nu een nieuwe prijsontwikkeling voor bij zonnepanelen, waarbij de kosten weer stijgen.

  Zijn zonnepanelen dan nog interessant? Ja, zeker! Het is dé manier om onafhankelijker te worden van energieleveranciers. Bovendien zijn de huidige generatie zonnepanelen van zo’n goede kwaliteit dat je geniet van een hoog rendement en lange levensduur. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen 5 en 12 jaar, afhankelijk van je verbruik, de energieprijzen, … Als je weet dat zonnepanelen 25 tot 30 jaar meegaan, is de investering zeker het overwegen waard.

 • Hoe kan ik de zonnepanelen kosten berekenen voor mijn project?

  (Video) Zonnepaneel prijzen – Wat kost een zonnepaneel?

  Zelf jouw zonnepanelen prijs berekenen is niet echt mogelijk aangezien je met heel wat factoren rekening moet houden: Wat is je verbruik? Hoeveel personen wonen er bij jou? Welke type dak heb je? Welke oppervlakte heb je ter beschikking? Wat is het vereiste vermogen van de zonnepanelen installatie? Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? …

  Graag een correcte prijsberekening op maat van jouw situatie? Dan schakel je best een ervaren zonnepanelen installateur in. Deze weet waarmee hij rekening moet houden en voorziet je van advies op maat. Ontvang vrijblijvend prijssimulaties voor zonnepanelen via de offerteservice.

 • Kan ik de kosten drukken door zonnepanelen offertes te vergelijken?

  Ja. Voor zonnepanelen kan de kostprijs sterk verschillen per situatie. Wil je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kosten voor zonnepanelen op maat van jouw project? Dan vraag je best zonnepanelen offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je goed vergelijken en een overwogen keuze maken.

  LET OP: staar je niet blind op de prijzen alleen. Een zonnepanelen installatie is meer dan dat. Vergelijk ook de voorgestelde types zonnepanelen, merken, vermogens, … Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

1. 5 Years with Solar Panels – Is It Still Worth It? (Undecided with Matt Ferrell) 2. ID LIVE: Kennissessie zonnepanelen | Huis verwarmen | ID.nl 3. 10 fouten bij het kopen van zonnepanelen 4. Alle ontwikkelingen in Bedrijfswagens | Business Mobility Week 27 t/m 31 maart dagelijks live 5. Hoe koop ik een laadpaal voor thuis? | ANWB Elektrisch Rijden 6. Laadpaal Voor Thuis Lopen? Belangrijkste Aandachtspunten & Kosten

Author: Laurine Ryan

Last Updated: 20/04/2023

Views: 6447

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.

© 2023 Loxyle. All Rights Reserved.